Vitamine K en D voor de pasgeborene

Vitamine K

Vitamine K is een vitamine die door bacterieën in de darm door het lichaam zelf  wordt gemaakt. Vitamine K speelt een belangrijke rol bij de bevordering van de bloedstolling. Vitamine K wordt gegeven aan een pasgeboren kind om (hersen)bloedingen te voorkomen, omdat de pasgeborene van de moeder geen vitamine K-voorraad heeft meegekregen en dit zelf nog niet voldoende kan aanmaken tijdens de eerste drie levensmaanden.
Direct na de geboorte krijgen alle kinderen 1 mg vitamine K toegediend, dit is voldoende voor de eerste acht dagen. Daarna moet je zelf je kind gedurende de eerste drie levens maanden iedere dag vitamine K geven. Bij kinderen die borstvoeding krijgen wordt geadviseerd 150 microgram vitamine K druppels te geven. Als je kind geen borstvoeding maar volledige kunstvoeding krijgt is er bij het drinken vanaf 500 ml zuigelingenvoeding per dag geen extra vitamine K meer nodig.

Vitamine D

In de eerste jaren na de geboorte wordt de basis gelegd voor een goede ontwikkeling van sterke botten en tanden. Vitamine D speelt een belangrijke rol bij deze ontwikkeling. Vitamine D zorgt namelijk dat ons lichaam mineralen zoals calcium en fosfor goed op kan nemen uit de voeding en vastlegt in botten en tanden. Het lichaam maakt ook gedeeltelijk zelf vitamine D aan in de huid onder invloed van zonlicht. Aan sommige voedingsproducten zoals halvarine, margarine en bak- en braadproducten is vitamine D toegevoegd in sommige producten zoals vette vis, vlees en volle melkproducten is het van nature aanwezig.

Omdat kinderen tot vier jaar te weinig vitamine D uit de dagelijkse voeding krijgen en de huid nog onvoldoende vitamine D oplevert wordt door het voedingscentrum geadviseerd kinderen dagelijks 10 microgram extra vitamine D te geven. Ook kinderen die volledige zuigelingenvoeding of opvolgmelk gebruiken. Vanaf de achtste dag na de geboorte start je hiermee.

Meer informatie over vitamine K en D gebruik bij pasgeborene en jonge kinderen kan je vinden op de website van het voedingscentrum, www.voedingscentrum.nl

Vitamine D tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap wordt geadviseerd dagelijks 10 microgram vitamine D extra te gebruiken naast een gevarieerde en gezonde voeding.