Thuis of poliklinisch bevallen

Heb je een gezonde zwangerschap zonder complicaties dan kies je zelf of je thuis bevalt of poliklinisch. Bij de bevalling is het belangrijk dat jij je prettig en veilig voelt. Kies daarom voor de plek waar jij je het veiligst en prettigst bij voelt, want dat is ook de plek waar je de beste weeën krijgt. Soms heb je daar al van tevoren een duidelijk beeld van, maar soms weet je het niet omdat je nnog niet kan inschatten hoe je je als barende zult voelen. Maak geen geforceerde keuze, tijdens de ontsluitingsperiode kun je nog besluiten of je thuis blijft of naar het ziekenhuis gaat.

Iedereen begint thuis aan de bevalling. Als de bevalling is begonnen bel je met het spoednummer van de praktijk, dan kom ik eerst bij je thuis kijken om te zien hoe het gaat, hoe ver de bevalling is gevorderd en controleer of jij en je kind in goede conditie zijn.

Bij een thuisbevalling worden wij ondersteund door de kraamverzorgster en blijven we tot een paar uur na de geboorte van het kind bij je thuis.

Wanneer je kiest voor een poliklinische bevalling dan gaan we met elkaar naar het ziekenhuis waar je wil bevallen en begeleid ik je verder bij de bevalling in het ziekenhuis. Hier zijn kosten aan verbonden, informeer bij je ziektekostenverzekeraar naar de eigen bijdrage.

Na de bevalling ga je naar huis of verblijf je in het Haga Juliana Geboortehotel.

Als er zich tijdens de bevalling complicaties of risico's voordoen dan word je verwezen naar de gynaecoloog, er is dan sprake van een zogenaamde 'medische indicatie'. Dat betekent dat je om medische redenen in het ziekenhuis moet bevallen en dat de verzekering dit helemaal vergoedt.

Beval je op medische indicatie in het ziekenhuis dan gebeurt de bevalling onder de verantwoordelijkheid van een gynaecoloog.