Stuitligging

De meeste kinderen liggen rond de achtste maand met het hoofd naar beneden. Dat noemen we de ‘hoofdligging’. Dat is voor een kind de meest natuurlijke ligging om geboren te worden. Bij 3-4% van de zwangerschappen is dit niet het geval en ligt het kind met de voeten of billen naar beneden. Dat noemen we de stuitligging. Er zijn verschillende soorten stuitligging, de volkomen stuitligging en de onvolkomen stuitligging.

Bij de volkomen stuitligging heeft het kind de voeten in het bekken en bij de onvolkomen stuitligging heeft het kind de billen in het bekken en de voeten omhoog. Meestal is er geen oorzaak te vinden voor de stuitligging. Een stuitligging komt wel wat vaker voor bij een meerlingzwangerschap of bij bepaalde afwijkingen van de baarmoeder.

Indien je kind bij 35 of 36 weken in stuitligging ligt zal er altijd een echo gemaakt worden om dit te bevestigen. Een bevalling in hoofdligging geeft de minste kans op complicaties voor moeder en kind. Daarom zal het uitwendig keren van de baby, de ‘uitwendige versie’, bijna altijd voorgesteld worden als je kind bij 35 of 36 weken zwangerschap in stuitligging ligt.

De uitwendige versie

Vanaf 36 weken zwangerschap, tot aan de bevalling kan de baby gedraaid worden, van stuitligging naar hoofdligging. Voor 36 weken zwangerschap heeft dit geen zin, omdat baby’s dan nog makkelijk naar stuitligging terug kunnen draaien omdat daar dan nog voldoende ruimte voor is. Voor het uitvoeren van een versie word je verwezen naar de gynaecoloog, deze zal je kind proberen te draaien. Met beide handen worden via de buitenkant van de buik de billen van de baby omvat en naar één kant van het bekken gebracht. Daarna wordt het kind met één hand op deze plaats gehouden en met de andere hand wordt het hoofd naar voren bewogen. Door de billen omhoog en het hoofd geleidelijk naar beneden te bewegen zal je kind zelf verder doordraaien. De kans op slagen van de uitwendige versie ligt tussen de 40-50%. Als je al eens eerder bent bevallen, is de kans van slagen groter. Verder is de hoeveelheid vruchtwater van belang, net als de ligging van de placenta. Deze voorwaarden worden altijd eerst van te voren bepaald d.m.v. een echoscopisch onderzoek voor de uitwendige versie wordt uitgevoerd.

Wat zijn de risico’s van het draaien?

Complicaties bij een uitwendige versie komen zelden voor. Het kan voorkomen dat de hartslag van het kind tijdelijk vertraagt of versnelt. Deze herstelt zich vrijwel altijd binnen tien minuten. Mocht dit niet gebeuren, dan word je direct doorgestuurd naar het ziekenhuis. Verder kan het in een zeer zeldzaam geval gebeuren dat de bevalling begint door de uitwendige versie, deze kans is 0,2%. Als de uitwendige versie gelukt is kan de verdere controle van je zwangerschap bij de verloskundige blijven en kun je kiezen of je thuis of poliklinisch wilt bevallen. Indien het draaien niet is gelukt of als je kind uit zichzelf weer terug draait zal je bij de gynaecoloog onder controle blijven en bevallen. Indien de gynaecoloog heeft bepaald dat een vaginale stuitbevalling veilig is, heb je de keuze tussen een vaginale bevalling, of een keizersnede.