Roken/alcohol/drugs

Roken

Als je rookt gedurende je zwangerschapswens, duurt het langer om zwanger te raken. 
Je bent minder vruchtbaar waardoor de kans drie keer groter is dat het langer duurt voor je zwanger bent dan bij vrouwen die niet roken. Ook mannen zijn verminderd vruchtbaar, de hoeveelheid zaadcellen in het sperma zijn verminderd en bovendien zijn de zaadcellen minder beweeglijk dan bij een niet-rokende man.

De periode vlak vóór de bevruchting en de eerste maanden van de zwangerschap zijn belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Tabak bevat schadelijke stoffen die zorgen voor een verminderde doorbloeding van de placenta, hierdoor gaan minder voedingstoffen en zuurstof naar het kind , wat een negatief effect heeft op de groei en ontwikkeling van het kind.
Kinderen van rokende moeders worden vaker te vroeg geboren met een groeiachterstand. 
Ook verhoogt roken tijdens de zwangerschap het risico op een miskraam.

Alcohol

Voor zowel vrouwen als mannen is het beter om niet meer te drinken als je besloten hebt  zwanger te willen worden. Bij mannen verzwakt alcohol het zaad: het aantal zaadcellen neemt af en het aantal afwijkende zaadcellen neemt toe. Dus om een zwangerschap te bespoedigen, kunnen mannen beter niet drinken.

De eerste maanden van de zwangerschap zijn belangrijk voor de ontwikkeling van het kind.  Een veilige hoeveelheid is voor alcohol niet te geven.Er zijn  al aanwijzingen dat bij het gebruik van minder dan één glas alcohol per dag er ongunstige effecten kunnen zijn op de zwangerschap in de vorm van miskramen, foetale sterfte en vroeggeboorte. Ook heeft het gebruik van alcohol negatieve effecten op de psychomotorische ontwikkeling van het kind.

Voor meer informatie over alcohol gebruik en zwanger worden kan je kijken op de volgende websites:
De Stichting Alcohol Preventie, STAP.

Op hun site staat ook specifieke informatie voor zwangeren.

De Alcohol Infolijn  (0900) 500 20 21 (10 eurocent per minuut) geeft betrouwbare informatie over alcohol.

Via alcoholinfo krijg je veel informatie over alcohol. Daar vind je ook specifieke informatie voor als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Drugs

Het gebruik van drugs  brengt risicos voor het ongeboren kind met zich mee. Wanneer je een kinderwens hebt wordt dringend geadviseerd dat je stopt met het gebruiken van drugs voor dat je zwanger wordt. Wanneer je pas tijdens de zwangerschap stopt kunnen er al schadelijke effecten zijn opgetreden bij het kind. Wanneer je hier hulp bij nodig hebt raadpleeg dan je huisarts, die weet waar je terecht kan voor hulp.