Omgaan met pijn tijdens de bevalling

Je bent in verwachting en je weet dat deze bijzondere periode zal eindigen met de bevalling, in het begin zal je nog niet zoveel aan het verloop van de bevalling denken, maar naarmate de zwangerschap vordert zal je vaker stil gaan staan bij het verloop van de bevalling. Er zullen zich dan vragen voordoen over de baringspijn tijdens de bevalling.  Als het de eerste keer is, heb je nog geen idee hoe het zal voelen. Hoe heftig zal de pijn zijn? Hoe zal ik omgaan met de pijn? Zal ik de pijn kunnen verdragen? Kan ik  iets tegen de pijn krijgen?

De baring is een van de meest indrukwekkende processen van het leven en wordt door veel vrouwen als pijnlijk en intens ervaren. Elke bevalling is echter anders en iedere vrouw gaat op een andere manier met pijn om. Maak je vooral niet teveel zorgen: er zijn verschillende manieren om de pijn te verzachten. Met of zonder medicijnen, thuis en in het ziekenhuis. Een gemotiveerde houding ten opzichte van de pijn helpt je de kracht te vinden om gevoelens van angst en onzekerheid om te zetten in trots en vertrouwen in je eigen lichaam. Op deze manier wordt de bevalling een uitdaging om je kind veilig ter wereld te brengen. Pijn kan een hulpmiddel zijn bij de bevalling, het zorgt er voor dat het lichaam aangezet wordt tot het aanmaken van endorfine. Dit is een hormoon dat er voor zorgt dat de stresshormonen in het lichaam afnemen, waardoor de baarmoeder goed reageert op het weeën hormoon oxytocine. Door dit proces nemen de weeën steeds meer in kracht toe en dit zal pas eindigen als het kind geboren is. Zo heeft de pijn een belangrijke rol bij het steeds krachtiger worden van de weeën en draagt het direct bij aan een normaal en veilig verloop van de bevalling. Zowel het hormoon oxytocine als de endorfine komen via de placenta bij je ongeboren kind. Wanneer je kind geboren is spelen beide hormonen bij zowel jou als je kind een belangrijke rol in het hechtingsproces.

 

Het gebruik van pijnstilling is een mogelijkheid. Wanneer de bevalling moeizaam of langzaam verloopt kan de pijn als te zwaar en zelfs ondraaglijk worden ervaren. Dit kan ook gebeuren tijdens een normaal verloop van de bevalling. In die gevallen is effectieve medicamenteuze pijnbehandeling nodig. Je bepaalt zelf wanneer dit moment is aangebroken. Als verloskundige weet ik hoe belangrijk de functie van de pijn is, daarom zal ik je gedurende de bevalling zoveel mogelijk helpen en begeleiden bij de baringspijn. Wanneer de pijn zo heftig wordt dat hij gaat tegenwerken is pijnstilling het beste.

Tijdens de zwangerschap, worden de verschillende vormen van pijnstilling met je besproken. Ook krijg je een folder mee waarin de voor en nadelen van pijnstilling duidelijk worden beschreven. Het is belangrijk dit goed te lezen voordat je gaat bevallen.

Nieuw: voorlichtingsfilm over omgaan met pijn tijdens de bevalling.