Miskraam

De eerste drie maanden van de zwangerschap zijn het meest kwetsbaar, tijdens deze periode eindigt één op de 10 zwangerschappen in een miskraam.

Wanneer je kind spontaan te vroeg geboren wordt, noemen we dit tot en met de 16e zwangerschapsweek een miskraam. De meeste miskramen vinden plaats tussen 8 en 13 weken zwangerschap. Een miskraam komt best vaak voor. Gemiddeld één op de vijf vrouwen maakt dit wel eens mee. Een miskraam ontstaat niet door lichamelijke inspanning maar is meestal het gevolg van een fout in de ontwikkeling tijdens de eerste celdelingen, in 5% zijn er andere redenen zoals een verkeerde innesteling, een infectie of een afwijkende baarmoedervorm. Een miskraam kun je niet voorkomen. De miskraam verloopt meestal als een heftige menstruatie met krampende buikpijn. Zowel fysiek als mentaal kan een miskraam een ingrijpende gebeurtenis zijn. Ook voor je partner en eventuele andere kinderen kan een miskraam veel indruk maken. Neem altijd contact met mij op via het spoednummer dan kan ik je begeleiden en zo nodig door verwijzen naar de gynaecoloog.

Wanneer je twee keer achter elkaar een miskraam hebt gehad bestaat er de mogelijkheid om verder onderzoek te laten verrichten naar de oorzaak van de miskramen. Dit onderzoek bestaat uit een chromosoomonderzoek bij jou en je partner en wordt uitgevoerd door de gynaecoloog.