Kunstvoeding

Niet elke moeder wil of kan borstvoeding geven. De voeding die een pasgeboren kind dan krijgt is kustmatige zuigelingen voeding. Dit wordt verkocht in supermarkten en drogisten. Op de verpakking staat hoe je het moet bereiden. De kraamverzorgster kan je hier ook uitleg over geven. Tevens kan zij je uitleg geven over de verschillende spenen en flessen die er zijn.

De zuigelingenvoeding die in Nederland verkocht wordt, is goedgekeurd. Er zijn verschillende merken te koop. Daarbij zijn er per merk diverse varianten te verkrijgen naar leeftijd van het kind en bijvoorbeeld voor hongerige baby’s, hypo-allergene voeding, voeding tegen krampjes enzovoort. Zowel wat de flessen als de spenen betreft bestaan er veel verschillen. Het is niet vanzelfsprekend dat je kind probleemloos zal drinken met de fles-speen-combinatie de je aanschaft. Het is soms in de eerste week even uitzoeken wat voor jouw kind het beste werkt. Het is dus aan te raden niet teveel van een soort fles en speen te kopen, totdat je zeker weet dat je de juiste combinatie voor jullie kind hebt.

De hoeveelheid voeding die je kind tijdens de eerste week na de geboorte krijgt kan als volgt berekend worden:

20 ml x kg lichaamsgewicht x levensdag = aantal ml

te verdelen zuigelingenvoeding over het aantal voedingen per 24 uur.

Voor na de eerste week geldt de volgende rekenregel:

150 ml per kg lichaamsgewicht gedeeld door het aantal voedingen per 24 uur.

Bijvoorbeeld:
Een kind van 3 kilo krijgt op de tweede dag na de geboorte 20 x 3 x 2 = 120 : 8 voedingen = 15 ml per voeding

Bijvoorbeeld:
Een kind van 3,5 kilo krijgt na een week 150 x 3,5 = 525 ml per 24 uur : 8 voedingen is 66 ml per voeding, krijgt je kind 6 voedingen per 24 uur dan deel je 525 ml door 6 dan krijgt je kind 88 ml per voeding in de fles.