Gezond gewicht en zwanger worden

Wanneer je zwanger wil worden is het belangrijk om een gezond gewicht te hebben. Zowel een te hoog als een te laag BMI zijn van invloed op je vruchtbaarheid.

Om zwanger te worden, heeft je lichaam een bepaald vetpercentage nodig. Bij een BMI onder de 19 spreken we van ondergewicht. Als je hier 15% onder zit, dan heb je kans op menstruatiestoornissen. Zit je 30% onder een BMI van 19? Dan kan je menstruatie zelfs wegblijven. En dan ben je minder vruchtbaar.

Met overgewicht heb je een grotere kans op problemen met zwanger worden. Bij een BMI van 25 of meer heb je last van overgewicht. Een BMI van 30 of meer betekent ernstig overgewicht. Vanaf een BMI van 29 wordt het steeds moeilijker om spontaan zwanger te worden. Ook mannen met overgewicht zijn minder vruchtbaar.
Waarom overgewicht een negatief effect heeft op de vruchtbaarheid,  weten we niet precies. Waarschijnlijk heeft het iets met hormonen te maken.
BMI betekent Body Mass Index. Je kunt je eigen BMI eenvoudig zelf berekenen. Voor een goede vruchtbaarheid en een gezonde zwangerschap kun je het beste een BMI hebben tussen 19 en 25.
Voor meer informatie over een gezond gewicht kan je kijken op www.voedingscentrum.nl

voor meer informatie over een gezonde leefstijl als voorbereiding op de zwangerschap kan je kijken op www.zwangerstraks.nl