Foliumzuur tijdens de zwangerschap

In het eerste trimester van de zwangerschap wordt de neurale buis aangelegd. Dit is bij een ongeboren kind het begin van het ruggenmerg en de hersenen. Wanneer er iets fout gaat bij de aanleg en ontwikkeling van de neurale buis kunnen er in de zwangerschap afwijkingen aan het ruggenmerg of de hersenen ontstaan. Er is dan sprake van een open ruggetje of een open schedel. Dit zijn beide neurale buisdefecten.

Om de kans op afwijkingen vroeg in de zwangerschap zo klein mogelijk te maken wordt aangeraden extra foliumzuur te slikken, foliumzuur verkleint namelijk de kans op neurale-buisdefecten. Omdat het ongeveer  vier weken duurt  voordat er extra foliumzuur in je lichaam opgenomen is start je met het slikken van foliumzuur een maand voor je stopt met anticonceptie, zo weet je zeker dat er voldoende foliumzuur in je lichaam aanwezig is op het moment dat je zwanger wordt.  Het advies is om dagelijks 0.5 milligram foliumzuur te gebruiken t/m de tiende week van de zwangerschap. De tabletten zijn zonder recept bij de apotheek verkrijgbaar.

Soms lukt het niet op tijd  te beginnen met  het slikken  van foliumzuur, het kan zijn dat je onverwacht zwanger bent of dat je sneller zwanger bent dan verwacht. Dit is geen reden tot ongerustheid, de kans op een kind met een neurale buis-defect is namelijk heel klein ook wanneer geen foliumzuur wordt gebruikt. Begin wel vanaf het moment  dat je weet dat je zwanger bent met het gebruiken van foliumzuur.

Multivitamine met foliumzuur

In sommige multivitaminen zit ook foliumzuur. Wanneer je een multivitaminen wil gebruiken kies dan de multivitaminen voor zwangere vrouwen. Deze multivitaminen bevatten alle vitaminen die goed zijn voor zwangere vrouwen in de juiste dosering. Wanneer je er voor kiest deze multivitaminen te gebruiken hoeft daarnaast geen foliumzuur gebruikt te worden. Let er wel op dat je per dag de juiste hoeveelheid foliumzuur binnen krijgt.