De Bevalling

Uit verschillende onderzoeken waarbij gekeken werd naar de veiligheid tussen thuis bevallen of in het ziekenhuis blijkt iedere keer weer dat het thuis krijgen van je eerste kind net zo veilig is als het bevallen in het ziekenhuis. Voor het bevallen van je tweede kind of meer wordt zelfs aangeraden om thuis te bevallen.
Het is in Nederland veilig om thuis te bevallen. Als verloskundigen zijn wij opgeleid om eventuele complicaties tijdens de baring tijdig te onderkennen. Voor sommige complicaties geldt dat we ze zelf thuis kunnen oplossen, maar in sommige situaties is het beter om naar het ziekenhuis te gaan.

Er wordt nauw samengewerkt met de gynaecologen en  verpleegkundigen van de verloskamers van de verschillende ziekenhuizen, waardoor de overdracht van zorg altijd goed en soepel verloopt. Belangrijk is dat je moet bevallen op de plek waar jij je veilig voelt, dat kan thuis zijn, dat kan in het ziekenhuis zijn. Als verloskundige begeleid ik je in beide situaties.

Veiligheid staat altijd voorop tijdens de baring. Een veilige bevalling is een bevalling waarbij geen of zo min mogelijk ingrepen hoeven uitgevoerd te worden om het kind geboren te laten worden. Om een bevalling goed te laten verlopen is het belangrijk dat er krachtige weeën zijn. Met krachtige weeën gaat de baarmoedermond goed open en zijn de persweeën krachtig genoeg om het kind zonder hulp geboren te laten worden. Het proces van goede krachtige weeën krijgen gaat vaak het best als je je als vrouw veilig en op je gemak voelt. Als verloskundige ben ik er tijdens de bevalling om je te begeleiden en ondersteunen in dit proces, zodat je kan gaan vertrouwen op je eigen lichaam en kracht.

Een bevalling kan op twee manieren beginnen.

  • Als de vliezen breken. Dit gebeurt in 10% van de gevallen.
  • Als de weeën beginnen. Dit gebeurt in 90% van de gevallen.

Vliezen en vruchtwater

Wanneer de vliezen breken zal je vruchtwaterverlies hebben. Vruchtwater ziet er doorgaans uit als helder/ roze vocht met witte vlokjes erin. Dat is huidsmeer van de baby. Het ruikt vaak anders dan urine of vaginale afscheiding. Is het vruchtwater helder en het hoofdje van de baby ingedaald in het bekken, ga dan gewoon door met de dingen die je normaal ook doet. Het kan namelijk nog een tijdje duren voordat de weeën beginnen. We raden je af nog in bad te gaan, de kans op een infectie bij langdurig gebroken vliezen is verhoogd. Daarom wordt er ook geen inwendig onderzoek gedaan als er nog geen goede weeën zijn. Of het hoofdje ingedaald is, heb je op het spreekuur gehoord. Is het vruchtwater groen of bruin dan heeft het kindje in het vruchtwater gepoept en moet je altijd (dag & nacht) de verloskundige bellen.

Na het breken van de vliezen bevalt ongeveer 75% van de vrouwen binnen 24 uur. Heb je na 24 uur nog geen weeën of heb je wel weeën maar is er nog onvoldoende ontsluiting, dan verwijzen wij je naar de gynaecoloog. De kans op een infectie is na 24 uur gebroken vliezen namelijk iets verhoogd. De weg naar buiten is immers open. De gynaecoloog kan d.m.v. een hartfilmpje de conditie van je kindje beter in de gaten houden en zal om die reden de bevalling begeleiden.

Weeën

Een bevalling is pas echt begonnen als je om de vijf minuten goede krachtige en regelmatige weeën hebt die voor ontsluiting zorgen. Soms kun je ook weeën hebben zonder dat ontsluiting ontstaat. De baarmoedermond rijpt wel, maar de bevalling is nog niet echt begonnen. Dit noemen we voorweeën of oefenweeën. Ze kunnen ook wel pijnlijk zijn, maar omdat ze meestal onregelmatig komen hebben ze weinig effect.

Een eerste bevalling verloopt bijna altijd moeizamer dan een volgende. De baarmoedermond en de bekkenbodem moeten voor het eerst oprekken en dat gaat niet zonder slag of stoot. Het merendeel van de vrouwen dat voor het eerst een kind krijgt, is daar van het begin tot het eind een etmaal mee bezig. Dat wil niet zeggen dat je een etmaal lang heftige weeën hebt, ook het rijp en soepel worden van de baarmoedermond en het krijgen van de eerste cm's ontsluiting kost tijd en dat veroorzaakt vaak pijnlijke harde buiken en lichte weeën, het begin van de bevalling. Vanaf ongeveer 4-5 cm ontsluiting als de weeën sterker worden duurt het gemiddeld een uur per cm tot je 10 cm hebt en dus volledige ontsluiting. Een warm bad, een massage, een prettige houding in bed kunnen je helpen je aan de pijn en de weeën over te geven. ik zal steeds opnieuw bekijken wat voor jou het beste is om de bevalling te laten doorzetten. Soms werkt het het best om bij je in de buurt te blijven, terwijl in een andere situatie nog even weggaan juist er voor zorgt dat de bevalling beter doorzet. Bij een eerste bevalling is doorverwijzing naar het ziekenhuis vaker nodig dan bij volgende bevallingen.

Als je van je tweede of derde kindje bevalt gaat de ontsluitingsfase vaak sneller omdat de baarmoedermond al eens open is geweest.

Slijmprop

Deze slijmprop sluit samen met de vliezen je kind af van de buitenwereld. Aan het einde van de zwangerschap kun je soms de slijmprop verliezen. Dit is normaal, je hoeft ons niet te bellen. Het verliezen van de slijmprop geeft aan dat de baarmoedermond zich voorbereidt op de bevalling maar zegt niets over het moment dat de bevalling zich zal aandienen.

Bloedverlies

Iets bloedverlies tijdens weeën is normaal, het is een teken dat je baarmoedermond open aan het gaan is. Als je veel helder rood bloedverlies hebt, bel je de verloskundige. Dit geldt ook als je bloedverlies hebt zonder dat je aan het bevallen bent, dan kun je beter altijd even contact opnemen via het spoednummer om te overleggen. Schrik er niet van wanneer je de laatste weken van de zwangerschap af en toe kleine vlekjes bloedverlies hebt). Dit is afkomstig van de rijpende baarmoedermond en is geen reden om ongerust te zijn.

De uitdrijving

Voor een eerste kind moet je gemiddeld 1 tot 2 uur persen. Als je volledige ontsluiting hebt krijg je persdrang en dan mag je mee persen.
De ontsluitingsweeën gaan dan over in persweeën en de weg is vrij voor het kindje om geboren te worden. Bij een eerste kindje duurt dat ongeveer één of twee uur. Bij een tweede gaat het vaak sneller.

De geboorte

De geboorte van jullie kind is een overweldigend moment. Overruled door allerlei emoties. Soms ook nog niet, want dan moet je nog bekomen van de heftigheid van de bevalling. We willen jullie vooral de gelegenheid geven aan elkaar te hechten. Als de situatie het toelaat, ligt je kind ook lang bloot op je buik. Daarom is het prettig dat je in een warme kamer bevalt. En er is voldoende tijd om samen te genieten van jullie dochter of zoon.

Ondertussen houd ik de conditie van moeder en kind in de gaten. Op een gegeven moment kan je partner of iemand anders de navelstreng doorknippen.
Binnen een uur na de geboorte verwachten we de nageboorte. Wanneer dat nodig is zal wanneer de placenta geboren is een eventuele wond gehecht worden. Hierbij is goede verlichting essentieel.

Je kind wordt door de verloskundige uitgebreid lichamelijk onderzocht, gewogen en daarna door de kraamhulp of de vader aangekleed. Mocht je borstvoeding willen geven dan proberen we je kind aan de borst te leggen. Liefst binnen een uur, omdat je kind na de geboorte een grote zuigbehoefte heeft. Een goed begin is het halve werk.