Anticonceptie

Op een bepaald moment na de zwangerschap en de bevalling wordt anticonceptie weer belangrijk. In de periode nadat je bent bevallen komt de menstruatie cyclus weer opgang. Wanneer dat is, is per vrouw en situatie verschillend. Wanneer er bijvoorbeeld borstvoeding gegeven wordt kan het langer duren voor de menstruatie cyclus weer op gang komt. Borstvoeding is echter geen bescherming tegen weer opnieuw zwanger worden.

Het is belangrijk je te realiseren dat de eerste eisprong plaats vindt voor de eerste menstruatie, d.w.z. dat je mogelijk al vruchtbaar bent voor de eerste menstruatie. Wanneer je een miskraam hebt gehad is er meestal na een aantal dagen weer een eerste eisprong. De keuze welke vorm van anticonceptiemethode je wil gebruiken is persoonlijk en hangt ook af van je situatie. Wanneer je namelijk borstvoeding geeft zijn niet alle vormen van anticonceptie mogelijk omdat zij een nadelige werking kunnen  hebben op de kwaliteit en kwantiteit van de borstvoeding.

Aan het eind van het kraambed krijg je van mij een overzicht van de verschillende vormen van anticonceptie die mogelijk zijn en zal ik je desgewenst informeren over welke vormen van anticonceptie mogelijk zijn bij borstvoeding. Voor het verkrijgen van de meeste vormen van anticonceptie word je doorverwezen naar de huisarts.

Voor meer informatie over de verschillende mogelijkheden van anticonceptie kan je ook kijken op www.anticonceptie.nl